Åk på bilsemester i sommar

Att åka på bilsemester är minst lika populärt idag som det var för tio år sedan. Många väljer att bilsemestra just eftersom det innebär en oerhörd frihet. Man bestämmer själv vart man ska åka, när man ska åka och hur länge man ska stanna på varje plats som man besöker. Dock har det blivit ganska dyrt att åka på bilsemester idag eftersom bensinpriserna har stigit rejält under den senaste tiden. I DN rapporterades den 2/3 -2012 följande:

Efter tisdagens rekordnotering på 15:28 kronor för en liter bensin sänktes priset under gårdagen med 20 öre. Trots sänkningen tror flera inom branschen att priset kan komma att stiga ytterligare och det är inte minst läget i Mellanöstern som är avgörande. Men hur mycket en liter bensin kan komma att kosta är svårt att säga.

–Ett pris har aldrig ett tak eftersom det är marknaden som styr, säger Svenska petroleuminstitutets vd Ulf Svahn.
Som regel stiger bensinpriset på sommaren eftersom fler tar bilen, inte minst på semestern. Blir sommaren extra varm dessutom kan fler välja att semestra i Sverige, vilket betyder fler bilar på vägarna. På Motormännens riksförbund är man bekymrad över det höga priset men menar samtidigt att det kan bidra till att svensken kör mer ekonomiskt.

–Vi hoppas att folk ska bli bättre på att åka snålare och planerar du inbromsningar, gaspådrag och hur du växlar sparar du mycket bensin. Det är inte bara bra för plånboken utan även för miljön, säger press­ansvarig Mikael Höög.

Du kan läsa hela artikeln här.

Viktigt att tänka på

Eftersom bensinen idag är dyr så gäller det att vara smart och tänka på hur mycket saker man ska ta med sig och hur man kör bilen. Ju mer packning du tar med dig, desto mer drar bilen. Dessutom kanske du måste köra en större bil som drar mer bensin om du ska ha med dig mycket packning. De mindre bilarna är överlag mer bränslesnåla, även om de nya miljöbilarna som utkommit de senaste åren har visat sig vara väldigt bränslesnåla.

Om du inte själv har tillgång till en egen bil så kan du enkelt hyra en bil. Ibland kan det till och med vara mer ekonomiskt att hyra en bil av en uthyrningsfirma då de brukar kunna erbjuda relativt nya bilar som har en mycket lägre bränsleförbrukning än de äldre modellerna.

Om du ska resa till de lite större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö kan det även vara klokt att boka hotellrum en bit i förväg då dessa städer ofta är väldigt populära bland turister på sommaren. Det bästa sättet att hitta ett bra hotell till ett bra pris är att boka online. Besök bland annat Stockholmshotell.org för att hitta bra hotell i vår fina huvudstad Stockholm.

Scroll to top