Jönköping, en stad med gott samvete

Vinter i Jönköping är ett årligt inslag i almanackan, men stadens företagare fryser inte. De tar in på hotell med konferensanläggning.  Inte bara det: stämningen är varmare än vad man kan tro. Jönköpingsborna har hjärtat på rätta stället.

Första maj är den klassiska arbetardagen, när man går ur huse för att stå upp för ideal som solidaritet, lika rättigheter och arbetarrörelsen. I år hade även Nazistiska svenskars parti bestämt sig för att demonstrera, och propagera för helt andra värderingar. Detta bekymrade Sofiakyrkans medarbetare, som redan i april diskuterade att låta kyrkklockorna ringa i en protest mot nazismen. En klockringning är ett vanligt förekommande inslag i de kristna kyrkorna, som ringer för att kalla till gudstjänst, vid begravningar, böner, bröllop och andra högtider. Inom folktron har kyrkklockorna länge fungerat som en bortdrivare av onda krafter.

Kyrkklockorna har länge haft en funktion i det civila samhället, även om vissa användningsområden ursprungligen stammar från kyrkliga traditioner. Munkarna i klostren klämtade i klockorna för att signalera gemensamma uppgifter som bönestund, arbete osv. Vällingklocka är en profan variant av kyrkklockan, som användes för att annonsera matstund på stora gårdar förr om åren. Det finns alltså en lång tradition av klockringning som en del av civilsamhället. I Tyskland under det sena trettiotalet förekom det att kyrkorna ringde i klockorna för att varna för fara i samband med nazistdemonstrationer.

Reaktioner mot klockringningen

Initiativet i Jönköping applåderades från många håll och kanter: både den forne vänsterledaren Lars Ohly twittrade uppskattande, liksom programledaren Jonas Gardell. Han var stolt över att hans land gjorde motstånd. Klockorna ringde i två timmar och prästen Fredrik Hollertz menar att ringningen hade en lugnande effekt på både demonstranter och motdemonstranter. Han säger att syftet var att varna för människor som inte vill respektera varje människas värdighet, människor som inte vill möta folk i nöd, och som istället för att sträcka ut en hjälpande hand reagerar med en knuten näve. Detta kan tolkas som delar av den nazistiska agendan, vilken en humanistisk eller ekumenisk kristendom ställer sig emot. Vissa har dock gjort invändningar mot klockringningen, och menar att den utanför liturgin enbart bör användas för att signalera krigshot och bränder. Oavsett var man står i frågan får man nog acceptera att de goda människorna i Jönköping har tagit ställning för ett varmare samhälle!

Scroll to top