Läsning är som förlängd semester

Att läsa är att resa, men det är också att koppla av och stressa ner. Många läkare ordinerar nu sina stressade patienter att läsa för att komma ner i varv.

läsningSemester är viktigt för att kunna koppla av. I ett tidigare inlägg skrevs det om hur man bäst planerar sin semester så att man maximerar sin njutningstid.

Något som går att läsa om i Dagens Nyheter är att läsning faktiskt är som semester för hjärnan. Så vill man förlänga sin semester kan man faktiskt slå sig ner med en god bok. En läkare kan till exempel skriva ut recept på läsning för att hjälpa de med stressymptom. Flera experter bedömer det vara så att läsning leder till välbefinnande, bättre hälsa sam att relationen till våra medmänniskor utvecklas. Många läser väldigt mycket mer på sommaren och sin lediga tid än vad de gör i vardagen, men nu när sommaren är slut finns all anledning att fortsätta läsa.

Många söker hjälp för stress efter semestern

Att fly in i en annan värld, koppla bort sig från vardagsproblem och få lite eftertanke är viktigt. Allt fler söker hjälp på Stressmottagningen i Stockholm efter semestern, återgången till arbetet efter en månads ledighet har fått många att reflektera och få perspektiv på sitt liv och sitt jobb. Övergången till att sätta sig framför en dator exempelvis, från att ha legat i en hängmatta med en god bok, är ganska svår ibland. Att läsa är som att hjärnan får fortsätta sin eftertanke och att fokus från sina egna problem tas bort lite. Att läsning sedan stimulerar empatin och underlättar kommunikation gör att vi kan förstå oss på andra människor bättre, liksom att vi kan förstå oss på relationer på ett annat, djupare sätt. Det finns alltså många fördelar med att läsa mera i vardagen, inte bara under semesterperioden på stranden.

Scroll to top