Jönköping – en utav världens hälsosammaste städer

Jönköping har nu blivit utsedd till en utav de mest hälsosamma städerna i världen. Det är främst för att man här bor riktigt bra om man är gammal, det är ren luft, invånarna kan göra hälsosamma val och det är nära till grönområden, nyttig mat och kollektivtrafik.

1239371-jonkoping-in-sweden

Det finns en hel del bra saker med Jönköping, bland annat har de en bra flygplats varifrån man kan åka till många olika destinationer världen runt. Dessutom har de några riktigt bra museer och närhet till den fantastiska sjön Vättern. Men staden har dock aldrig varit speciellt känd internationellt. Nu har däremot något inträffat som kan sätta Jönköping på världskartan. Staden har nämligen blivit utsedd till en av världens mest hälsosamma städer.

CNN utsedde Jönköping till sjunde stad

Det är den amerikanska tv-kanalen CNN som har listat världens mest hälsosamma städer och Jönköping hamnar på en smickrande sjunde plats. När CNN utsett städerna har de haft i åtanke att en hälsosam stad ska göra det lätt för invånarna att anta en hälsosam livsstil. Sjukvården ska även vara på topp och luften ska vara ren. Andra faktorer som är viktiga är god tillgång till nyttig mat, kollektivtrafik och grönområden. Varför just Jönköping har hamnat med på listan är för att staden är bra att bo i när man är gammal, skriver Dagens Nyheter. Staden har ett landstingsprojekt som syftar till att man i alla sammanhang ska tänka på vad som skulle vara bra för den 88-åriga damen Esther.

Andra hälsosamma städer

Världens mest hälsosamma stad i den här sammanställningen är Köpenhamn. Efter Danmarks huvudstad kommer Okinawa, Monte Carlo, Vancouver, Melbourne, New York, Jönköping, Havanna, Singapore och Napa.

Scroll to top